AR | EN

1404-04-26 22:09

AR | EN

1404-04-26 22:09

اشتراک گذاری مطلب

تحلیلی بر گزینه‌های احتمالی رژیم صهیونیستی علیه ایران پس از جنگ ۱۲ روزه

تحلیل رسانه‌ای از تل‌آویو تا کاخ سفید نشان می‌دهد اسرائیل می‌کوشد جنگ ۱۲ روزه را به «پیروزی راهبردی» تبدیل کند، نه صرفاً عملیات نظامی مقطعی

تهران-ایران ویو۲۴ 

یکی از مهم‌ترین محورهای گمانه‌زنی‌ها درباره مناقشه ایران و اسرائیل پی از جنگ ۱۲ روزه این است که گزینه‌های احتمالی رژیم صهیونیستی پس از آتش‌بس با ایران چیست. بر اساس بررسی ایران‌ویو۲۴ مجموع سناریوهای مورد بحث در محافل خبری و تحلیلی منطقه و جهان از قرار زیر است.

۱- ادامه اقدامات نظامی هدفمند (زنجیره‌ای)

رسانه‌های ترکیبی (از جمله Axios) گزارش می‌دهند که «مسئولان صهیونیستی ی در حال بررسی احتمال حمله مجدد به تأسیسات هسته‌ای ایران هستند، اگر برنامه غنی‌سازی مجدداً فعال شود» .

بر اساس یادداشت‌ها در روزنامه اورشلیم پست، گزینه‌های نظامی شامل «حملات نامتقارن از طریق پهپاد، موشک یا نیابتی‌ها»، و همچنین توجه به زیرساخت‌های هسته‌ای و موشکی ایران هستند .

۲- ساخت ائتلاف منطقه‌ای و دیپلماسی فعال

تحلیلگر INSS در سرزمین‌های اشغالی اشاره می‌کند که تدبیر بلندمدت تل‌آویو مستلزم ایجاد «ائتلاف منطقه‌ای هماهنگ برای مهار محور ایران» با مشارکت آمریکا و برخی کشورهای عربی است .

اما واشنگتن‌پست نیز هشدار داده است که متحدان آمریکا در خلیج فارس نگرانی‌هایی درباره «عملیات گسترده‌تر اسرائیل و حمایت آشکار آمریکا» دارند و خواهان تعادل بیشتر هستند .

۳- تمرکز بر تعیین تکلیف جنگ غزه

گاردین و برخی منابع دیگر اشاره کرده‌اند که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در دیدار با دونالد ترامپ روی توقف جنگ در غزه تمرکز داشته تا امکان جابجایی نیروهای ارتش به سمت «تهدید هسته‌ای ایران» فراهم شود .

هم‌زمان تمهیداتی برای بازسازی غزه و آزادی گروگان‌ها نیز در دستور کار قرار دارد تا از فضای آتش‌بس بهره برداری سیاسی شود .

۴- برنامه اجرایی برای اعمال تحریم‌ها و بازداری بیشتر

وزیر جنگ اسرائیل «یسرائیل کاتس» اعلام کرده طرحی برای نظارت سختگیرانه بر پروژه هسته‌ای ایران آماده شده و هرگونه بازسازی غنی‌سازی با واکنش بیرحمانه مواجه خواهد شد .

موسسات تحلیلی مانند ISW معتقدند اسرائیل یک «پنجره عملیاتی» ایجاد کرده ‌است تا رفتار تهران را برای بازسازی برنامه هسته‌ای زیر ذره‌بین بگیرد .

در مجموع

موضوع مهم در تمام گمانه‌زنی‌ها این است که مفروض همه بر این است که اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه با ایران شکست خورده و برای احیای بازدارندگی خود نیازمند اقدامات تکمیلی است.

رسانه‌های عبری (مانند هاآرتص و اورشلیم پست) می‌گویند نارضایتی از توافق آتش‌بس در شمال فلسطین اشغالی هنوز وجود دارد و در تل‌آویو هستند کسانی که معتقدند اسرائیل با حمله به ایران و در پی آن درخواست آتش‌بس بار دیگر بازدارندگی خود را به چالش کشید.

ضمن اینکه رسانه‌های عربی نیز تاکید کرده‌اند که ایران موفق شد اسرائیل را وادار به پذیرش آتش‌بس کند و این نقطه‌ای از ضعف و وضعیتی جدید در معادله قدرت منطقه‌ای است.

بر این اساس پیش‌بینی می‌شود که اسرائیل در شرایط جاری تمرکز بیشتری بر ایجاد روایت جدید علیه ایران داشته باشد.

در روایت جدید، اسرائیل به دنبال دو هدف است؛ ۱-تضعیف روایت‌ها درباره جنگ ۱۲ روزه که ایران پیروز شده، و ۲- زمینه سازی برای فضای جدید علیه ایران در منطقه و سطح جهانی. البته حملات محدود یا گسترده مجدد اسرائیل به ایران منتفی نیست.

اعمال فشار بیشتر بر ایران برای پذیرش نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اجرای تحریم‌های بازدارنده جهت جلوگیری از بازسازی هسته‌ای ایران نیز به موازات برنامه‌ریزی نظامی جدید ادامه خواهد داشت.

در واقع تحلیل رسانه‌ای از تل‌آویو تا کاخ سفید نشان می‌دهد اسرائیل می‌کوشد جنگ ۱۲ روزه را به «پیروزی راهبردی» تبدیل کند، نه صرفاً عملیات نظامی مقطعی. این یعنی:

1. حفظ تهدید عملیاتی در زنجیره حملات؛

2. تقویت روابط ائتلافی برای مشروعیت بین‌المللی؛

3. تمرکز امنیتی مجدد روی دو محور غزه و ایران؛

4. کنترل دقیق بازسازی هسته‌ای ایران از طریق نظارت و تحریم‌های تازه؛

5. مدیریت داخلی و رسانه‌ای برای تثبیت فضای سیاسی و کاهش فشار داخلی.

 

اشتراک گذاری مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *