AR | EN

1404-04-28 00:15

AR | EN

1404-04-28 00:15

اشتراک گذاری مطلب

افشاگری جدید درباره نقش پنهان نرم‌افزار آمریکایی در مأموریت‌های آژانس: جاسوسی در لباس نظارت

در حالی که وجدان عمومی جهانی پذیرفته است با وقوع حملات متجاوزانه آمریکا و رژیم صهیونیستی به تاسیسات هسته‌ای ایران و عدم ورود آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای حمایت از تاسیسات و دانشمندان تحت پادمان آژانس، باید به مأموریت‌های نظارتی آژانس با تردیدهای جدی نگریست، افشاگری‌های جدید نشان می‌دهد نگرانی‌های ایران درباره قرارداشتن آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خدمت نهادهای اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی واقعی است.

تهران-ایران‌ویو۲۴

در گزارشی تحلیلی که اخیراً توسط پایگاه خبری – تحلیلی «The Cradle» منتشر شده، جزئیات نگران‌کننده‌ای درباره استفاده پنهان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) از یک ابزار اطلاعاتی آمریکایی با عنوان MOSAIC (موزاییک) فاش شده است؛ ابزاری که به‌گفته منابع غربی، در اصل برای جاسوسی پیش‌بینی‌گرایانه توسعه یافته و در قالب نظارت بر توافق هسته‌ای ایران، مورد استفاده قرار گرفته است.

«موزاییک»؛ فناوری یا ابزار جاسوسی؟

نرم‌افزار MOSAIC که توسط شرکت مرموز و امنیت‌محور «Palantir Technologies» مستقر در آمریکا توسعه یافته، طی حدود یک دهه گذشته در مأموریت‌های نظارتی آژانس، از جمله بازرسی‌های مربوط به برنامه هسته‌ای ایران، به‌طور عمیق و بی‌سر و صدا جاسازی شده است.

بر اساس گزارش «The Cradle»، این نرم‌افزار در دوران ریاست‌جمهوری «باراک اوباما» و همزمان با مذاکرات منتهی به برجام، با چراغ سبز دولت آمریکا به ساختار داده‌ای آژانس اضافه شد؛ اقدامی که به آژانس امکان داد حجم عظیمی از اطلاعات حساس را گردآوری و تحلیل کند.

چه اطلاعاتی جمع‌آوری شد؟

در چارچوب بازرسی‌های گسترده آژانس در ایران، اطلاعاتی همچون:

تصاویر نظارتی لحظه‌ای از تأسیسات هسته‌ای

داده‌های حسگرهای فنی و محیطی

نقشه‌ها و مدارک فنی از داخل سایت‌ها

گزارش‌های محرمانه‌ فرآیندهای فنی

همگی به‌طور یکپارچه وارد نرم‌افزار MOSAIC شده‌اند؛ ابزاری که توانایی تحلیل داده‌ها به‌صورت پیش‌بینی‌گر و حتی کشف الگوهای پنهان برای تصمیم‌سازی اطلاعاتی را داراست.

نظارت یا عملیات اطلاعاتی؟

نویسنده گزارش تأکید می‌کند که MOSAIC نه یک ابزار صرفاً تحلیلی و نظارتی، بلکه یک سامانه جاسوسی با قابلیت پیش‌بینی رفتارها و تصمیمات آینده طرف مقابل است. این ابزار از هوش مصنوعی، الگوریتم‌های یادگیری ماشین و تحلیل‌های هم‌پوشان استفاده می‌کند تا از دل داده‌های خام، نقشه‌ای کامل از روندهای هسته‌ای و تصمیم‌گیری داخلی کشور هدف استخراج کند.

چرا افشای این موضوع مهم است؟

این افشاگری در حالی مطرح می‌شود که تنش‌های میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از حمله ۱۳ ژوئن رژیم صهیونیستی و حمله ۲۲ ژوئن آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران افزایش یافته است اما فضای رسانه‌ای مملو از روایت‌های یک‌سویه مقامات غربی است که مدعی هستند ایران بدون هیچ پیش شرطی باید با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند.

این در حالی است که ایران همکاری را مشروط به تضمین امنیت اطلاعاتی تاسیسات و دانشمندانی کرده است که در اختیار نظارت بازرسان آژانس و ابزارهای نظارتی آنها قرار می‌دهد.

صرف نظر از اینکه این بستر، استفاده از ابزارهای آمریکایی در ساختار نظارتی آژانس – بدون اطلاع کشورهای عضو – زنگ خطری برای حاکمیت اطلاعاتی سایر کشورهای عضو پادمانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز به‌شمار می‌آید.

موضع ایران در واقع می‌تواند نقطه عطفی در اصلاح عملکرد یک نهاد بسیار مهم بین‌المللی چون آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشد که موظف به بی‌طرفی و شفافیت است، اما از ابزاری بهره برده که توسط یک شرکت امنیتی آمریکایی با سابقه همکاری با پنتاگون، NSA و CIA‌ و موساد طراحی شده است.

با این حال قابل ذکر است وجدان عمومی هم‌اکنون نیز پذیرفته است با وقوع حملات متجاوزانه آمریکا و رژیم صهیونیستی به تاسیسات هسته‌ای ایران و عدم ورود آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای حمایت از تاسیسات تحت پادمان آژانس، باید به مأموریت‌های نظارتی آژانس با تردیدهای جدی نگریست.

اشتراک گذاری مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *