شب گذشته نیروهای مسلح یمن در عملیات شبکهای حملات موثری علیه اهداف صهیونیستی در فلسطین اشغالی و اهداف آمریکایی در دریای سرخ داشتند که منجر به واکنش هیجانی و خشم آلود «پیت هگزت» وزیر جنگ آمریکا شد.
«پیت هگزت» وزیر جنگ ایالات متحده در اینباره در شبکه اجتماعی ایکس پیامی خطاب به ایران نوشت که توسط «استیو ویتکاف» مذاکره کننده آمریکایی با ایران به اشتراک گذاشته شده، پیامی که معانی فراتر از متن دارد.
«پیت،هگزت» نوشت:
«پیام به ایران: ما شاهد حمایت مرگبار شما از حوثی ها هستیم. ما دقیقا میدانیم که شما چه کار میکنید. شما به خوبی میدانید که ارتش ایالات متحده چه تواناییهایی دارد – و به شما هشدار داده شد. شما پیامد را در زمان و مکان انتخابی ما پرداخت خواهید کرد.»
پیام مهم این تهدید، نه صرفا تهدید نظامی ایران، بلکه روشن شدن دوباره انگیزهها و اهداف غیرهستهای آمریکا در گفتگوهای هستهای ایران است که قرار است دور چهارم آن دو روز دیگر یعنی ۱۳ اردیبهشت ( ۳ می) در ایتالیا برگزار شود. گفتگوهایی که ایران تاکید دارد باید منحصر به مذاکرات هستهای باشد و ظاهراً تاکنون همینگونه پیش رفته است.
اما از زمان مطرح شدن موضوع هستهای ایران در سال ۲۰۰۲ و طی شدن ادوار مختلف مذاکرات هستهای ایران و به ویژه در موضوع توافق هستهای سال ۲۰۱۵ (برجام) بارها کاملا روشن شده، آمریکا قادر به تفکیک مسأله هستهای ایران از جایگاه منطقهای ایران و ادعاهایی که واشنگتن درباره سیاستهای منطقهای ایران دارد، ندارد.
پیام وزیر جنگ آمریکا علیه ایران در حالی منتشر میشود که ساعاتی قبل از آن نیز وزارت خارجه آمریکا از اعمال تحریمهای جدید علیه ایران خبر داد.
در گزارشی که وزارت خارجه آمریکا درباره دور جدید تحریمها علیه ایران منتشر کرد؛ در ابتدای آن تاکید ویژهای بر سیاست منطقهای ایران شده و ادعاهای آمریکا درباره تهدید آمیز بودن این سیاستها در کنار موضوع هستهای ایران طرح شده است.
در واقع پیام وزیر جنگ آمریکا و محتوای فراتر از متن در تحریمهای جدید آمریکا علیه چند نهاد ایرانی، یک هشدار جدی برای تهران به همراه دارد که همواره باید در نظر داشت؛ مذاکرات هستهای ایران حتی اگر ظاهراً به ادعای واشنگتن محدود به چانهزنی فنی و تکنیکی درباره توانمندی هستهای ایران شود، از نگاه آمریکایی پیوند مسائل منطقهای با موضوع هستهای و در مجموع قدرت ایران غیرقابل عبور است.
موضوعی که ایران در دورههای بعدی مذاکرات هستهای ایران و هر نوع توافق احتمالی باید در نظر داشته باشد این است که چون آمریکا حاضر به تفکیک «حق مشروع هستهای ایران» و «حق مشروع کنشگری منطقهای ایران» از هم نیست، چالشهای پیشروی توافق احتمالی فراتر از مسائل تکنیکی و فنی درباره سطح غنیسازی ایران و مسائل مرتبط خواهد بود.
واشنگتن برای پیشبرد اهداف منطقهای خود که در راستای نظم امریکایی-صهیونیستی بر غرب آسیا است، یک پازل از مهار و خاموش ساختن گام به گام مهرههای محور مقاومت در منطقه ساخته است و ایران را در کانون و هسته همه مقاومتهای منطقهای در برابر پیشبرد برنامههای آمریکایی-صهیونیستی در غرب آسیا میبیند.
البته این نکته نیز شایان توجه است که «پیت هگزت» وزیر دفاع آمریکا به دلیل رسواییهای متعدد اطلاعاتی به ویژه در مورد بیاحتیاطی در حفظ اطلاعات جنگ یمن، منتقدان زیادی در آمریکا دارد و برای استعفا و برکناری تحت فشار زیادی قرار دارد و اظهارات و تهدید تبلیغاتی او علیه ایران نیز بخشی از تلاش فردی وی برای فرار از زیر بار فشارهای داخلی است.
با این حال، تحلیل پیام اخیر هگزت را نباید به انگیزههای شخصی وی تقلیل داد. این پیام یک نشانه از میان هزاران نشانه موجود درباره شاکله رویکرد سیستم آمریکا در قبال ایران و منطقه غرب آسیا است.