اظهارات اخیر «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا درباره ایران که بخشی از آن مربوط به مذاکرات هسته ای و شرط آمریکا برای تعطیل ساختن غنی سازی اورانیوم در داخل کشور بود، بازتاب ها و واکنش های مختلفی در پی داشت.
«سید عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران در واکنش به این اظهارات که عدول از خطوط قرمز ایران در مذاکرات هسته ای است، به شکل برجسته ای عنوان داشت که «تکرار دروغ واقعیتهای بنیادین را تغییر نمی دهد»
وزیر خارجه ایران در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:
«من به طور اصولی از ارائه استدلال در مورد عناصر کلیدی مذاکره از طریق رسانه ها اجتناب میکنم. ولی آنچه میخواهم بگویم این است که تکرار دروغ واقعیتهای بنیادین را تغییر نمی دهد. ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان موسس معاهده ان پی تی، کاملا حق داشتن چرخه کامل سوخت هسته ای را دارد. علاوه بر این، چندین عضو ان-پی-تی (NPT ) وجود دارند که اورانیوم را غنیسازی میکنند در حالی که سلاحهای هستهای را هم کاملا رد میکنند. این باشگاه به غیر از ایران شامل چند کشور آسیایی، اروپایی و آمریکای جنوبی نیز می شود. از موضع گیری حداکثری و لفاظیهای تحریککننده چیزی بجز نابود کردن شانس موفقیت حاصل نمی شود. یک توافق معتبر و پایدار در دسترس است. تنها چیزی که لازم است اراده سیاسی قاطع و نگرش منصفانه است.»
نکات مورد تاکید وزیر خارجه در این پیام؛ تاکید دوباره بر تعهد ایران به دیپلماسی، حقوق هسته ای ایران بر اساس مهمترین سند منع اشاعه تسلیحات هسته ای ؛ معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (Non-prolieration treaty) و افشای دروغ نهفته در اظهارات وزیر خارجه آمریکا درباره واقعیت های جهانی و غیرقابل کتمان بود.
«مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه تلوزیونی فاکس نیوز مدعی شده بود ایران می تواند از مواد هسته ای برای تامین نیازهای خود استفاده کند، اما حق غنی سازی در خاک خود ندارد. روبیو مدعی شده بود همه کشورهای دیگر جهان که از صنعت هسته ای برای تامین نیازهای غیرنظامی استفاده می کنند، وارد کننده هستند.
این در حالی است که حتی یک جستجوی ساده در مرورگرهای اینترنتی نیز نشان می دهد این ادعا یا بر اساس بی اطلاعی بیان شده است و یا با انگیزه فریب عمومی بوده است.
از نظر توسعه اقتصادی بینالمللی، اورانیوم منبع درآمد مهمی برای کشورهای صادرکننده است و میلیونها نفر در صنعت هستهای مشغول به کار هستند. بر اساس یک برآورد؛ بیش از ۲ میلیون نفر به طور مستقیم در صنعت هستهای در سراسر جهان مشغول به کار هستند و میلیونها نفر دیگر به طور غیرمستقیم از فعالیتهای اقتصادی مرتبط سود میبرند.
انجمن جهانی هستهای در سال ۲۰۲۳ درباره ده کشور عمده تولید کننده اورانیوم در جهان گزارش می دهد که بر اساس این گزارش شمار زیادی از کشورهای تولید کننده اورانیوم مصرف نظامی ندارند.
بر اساس این گزارش تا سال 2022، قزاقستان، کانادا، نامیبیا، استرالیا، ازبکستان، روسیه، نیجر، چین، هند، آفریقای جنوبی، اوکراین، آمریکا، پاکستان، برزیل، ایران، چک، رومانی، فرانسه، آلمان و مالاوی به ترتیب بزرگترین تولیدکنندگان اورانیوم بودهاند.
ایران نیز نه تنها صنعت غنی سازی اورانیوم دارد، بلکه از کشورهایی در جهان است که دارای معادن و ذخایر شناسایی شده است. ذخایر اورانیوم ایران در استان های یزد هرمزگان، اصفهان، آذربایجان شرقی، کرمان، خراسان جنوبی، لرستان، فارس، زنجان، آذربایجان غربی، خراسان رضوی مازندران اردبیل و همدان قرار دارند.