در حالی که اروپا در مواضع اخیر، ایران را در برابر ضربالاجل غیرقابل قبول برای مذاکره و توافق قرار داده است، اکنون روزنامه والاستریت ژورنال آمریکا مدعی است اروپا مواضع منعطفی در برابر ایران اتخاذ کرده و این از نگاه راهبردی ایرانی یعنی ظاهراً اروپا بهدنبال عقبنشینی تاکتیکی در ماجرای مکانیزم ماشه است.
تهران- ایرانویو۲۴
به دنبال مواضع قاطع تهران در برابر کارشکنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و زمینه سازی آژانس برای حملات متجاوزانه آمریکایی-صهیونیستی به تاسیسات هستهای ایران، فشارهای اروپایی برای احیای توافق هستهای افزایش یافته است، چنانچه منابع اروپایی گزارش دادند وزرای خارجه تروئیکای اروپا (انگلیس، فرانسه و آلمان) و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تماس با سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران ضربالاجلی برای بازگشت تهران به مذاکره مطرح کردند.
ضرب الاجل اروپا در خط واشنگتن؛ تکرار ادعا و تهدید به جای تعهد
با این حال اکنون خبرنگار والاستریت ژورنال مدعی شده که منابع دیپلماتیک به وی گفتهاند که در تماس اخیر اروپاییها با وزیر خارجه ایران، آنها پیشنهاد تمدید ضربالاجل فعالسازی مکانیزم ماشه علیه ایران را مطرح کردهاند.
بر اساس ادعای خبرنگار والاستریتژورنال، در گفتوگوی اخیر، طرفهای اروپایی خواستار آن شدهاند که ایران:
گفتوگوهای هستهای با آمریکا و اروپا را از سر بگیرد
همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را مجدداً آغاز کند
محدودیتهایی بر ذخایر اورانیوم غنیشده خود اعمال کند
این پیشنهاد شامل تمدید یکباره ضربالاجل مکانیزم ماشه تا بعد از اکتبر است، اما منابع غربی مدعیاند که در صورت موافقت ایران و حمایت روسیه و چین در شورای امنیت، این ضربالاجل میتواند باز هم تمدید شود.
این تحولات در حالی رخ میدهد که اروپا پس از خروج آمریکا از برجام و نقض تعهدات خود، کوچکترین گامی در راستای جبران بدعهدیها برنداشته است و در جریان حملات متجاوزانه رژیم صهیونیستی و آمریکا به تاسیسات هستهای ایران، از این حملات حمایت آشکار داشت و حتی نتوانست شادی و رضایت خود را از این حملات غیرقانونی پنهان کند، چرا که اهداف جنگی غربی در آن را محقق شده فرض میکرد.
بر این اساس اکنون فضای نخبگانی و عمومی ایران بیش از پیش به اروپا بیاعتماد شده است و از این منظر، از نگاه کارشناسان ایرانی، پیشنهاد تمدید مکانیزم ماشه هم باید با بدبینی ارزیابی شود.
به ویژه اینکه برای جمهوری اسلامی، مبنای حقوقی مکانیزم ماشه با بدعهدی اروپا از بین رفته است و پذیرفتن چنین پیشنهادی به معنای مشروعیت بخشی دوباره به جایگاه اروپا در مذاکرات است. در حالی که ایران باید مصر باشد که بازگشت به مسیر مذاکره تنها زمانی ممکن است که طرفهای غربی مسیولیت نقض تعهدات برجای را پذیرفته و اصل احترام متقابل، تعهد به لغو واقعی تحریمها در صورت توافق، و تضمینهای معتبر درباره امنیت هر توافق احتمالی در دستور کار طرفهای غربی قرار گیرد؛ نه تکرار چرخه خیانت، بدعهدی، باجخواهی و فشار سیاسی با ظاهری دیپلماتیک.