با ادامه کشتار دهها هزار غیرنظامی فلسطینی در نوار غزه توسط رژیم اسرائیل و نقض گسترده حقوق بشر، اتحادیه اروپا بهدلیل سکوت و بیعملی خود با موجی از انتقادات شدید بینالمللی و حقوقی روبهرو شده است.
تهران-ایرانویو۲۴
سکوت، انفعال و حتی در مواقعی حمایت اتحادیه اروپا از ادامه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، منجر به اختلافات داخلی در بروکسل شده و اعتراضات اجتماعی به همراه داشته است.
چنانچه با وجود درخواست رسمی کشورهای اسپانیا، ایرلند و اسلوونی در نشست ۱۵ ژوئیه وزرای خارجه اتحادیه اروپا برای توقف توافقنامه همکاری با اسرائیل، بهدلیل مخالفت برخی کشورهای پرنفوذ از جمله آلمان و اتریش، هیچ تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشد.
در همین راستا، چندین نهاد حقوق بشری با استناد به تعهدات بینالمللی اتحادیه اروپا در زمینه جلوگیری از نسلکشی، شکایتی رسمی را علیه این اتحادیه به دیوان عدالت اروپا تسلیم کردهاند. این شکایت بهدلیل امتناع بروکسل از تعلیق توافقنامه مشارکت با رژیم صهیونیستی مطرح شده؛ توافقی که مزایای تجاری قابل توجهی برای تلآویو به همراه دارد.
نهاد حقوقی «وکلا برای احترام به حقوق بینالملل» (JURDI) مستقر در فرانسه، با ارائه یک پرونده ۹۰ صفحهای علیه کمیسیون و شورای اروپا، اتحادیه را به «ناتوانی در اقدام در قبال جنایات جنگی اسرائیل در غزه» متهم کرده است.
بنجامین فیورینی، دبیرکل این نهاد، در گفتوگویی با خبرگزاری آناتولی ترکیه با اشاره به رأی دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) در ۳۰ آوریل ۲۰۲۴ درباره لزوم جلوگیری از نسلکشی در غزه، تصریح کرد:
اتحادیه اروپا با وجود آگاهی کامل از خطر نسلکشی، هیچ اقدامی برای جلوگیری از آن انجام نداده و از مسئولیتهای حقوقی خود عدول کرده است.
او همچنین با اشاره به استفاده سیستماتیک رژیم صهیونیستی از گرسنگی به عنوان سلاح جنگی، تأکید کرد که کمکهای بشردوستانه به مردم غزه بهطرز فاجعهباری ناکافی است و اتحادیه اروپا هیچ سازوکار مؤثر فشاری علیه اسرائیل به کار نگرفته است.
انتقاد به استانداردهای دوگانه اتحادیه اروپا
فیورینی در ادامه، استاندارد دوگانه اتحادیه اروپا در قبال بحرانهای جهانی را بهشدت مورد انتقاد قرار داد:
اتحادیه اروپا در قبال حمله روسیه به اوکراین بهسرعت واکنش نشان داده و تحریمهای شدید اعمال کرد، اما در قبال جنایات گسترده اسرائیل در غزه سکوت اختیار کرده و روابط دیپلماتیک، نظامی، اقتصادی و علمی خود را با این رژیم ادامه داده است.
در حالی که در نشستهای رسمی اتحادیه اروپا موضوع بازنگری در توافق مشارکت با اسرائیل از منظر حقوق بشر مطرح شده، تاکنون هیچ اقدام عملی یا بازنگری جدی در این روابط صورت نگرفته است.
پیشتر نیز دبیرکل سازمان عفو بینالملل، خودداری اتحادیه اروپا از تعلیق این توافقنامه را «خیانتی بیرحمانه و غیرقانونی به اصول بنیادین اتحادیه اروپا و حقوق مردم فلسطین» توصیف کرده بود.